Babymassage

Over Babymassage

 

Babymassage bestaat er in de Shantala vorm en in de Holistische vorm.  Mijn babymassage gaat meer uit van de Holistische vorm.  Deze vorm van masseren gaat volgens een belangrijke manier om contact te maken met je baby.  Wij masseren vanuit jouw intuïtie,  jou gevoel en het luisteren naar jou baby. Hier passen wij dan onze technieken op aan.  

 

Intuïtief masseren is :

 

Luisteren naar de stem die niet hardop praat maar die je van binnen hoort 

 

 

Waarom babymassage :

~ het hartstikke leuk is, 

~ baby`s vinden het heerlijk om gemasseerd te worden, 

~  het geeft baby`s geborgenheid en lichamelijke warmte, 

~  het contact tussen ouders en baby`s intenser te maken, de onderlinge band versterken, 

~  je baby op een andere manier nog beter te begrijpen,

~  goede basis van vertrouwen en ontspanning, 

~  erg nuttig voor baby`s met

         darmkrampjes,

         overstrekken,

         voorkeurshoudingen,

         slaapproblemen,

         en baby`s die onrustig en of veel huilen. 

 

 

De positieve effecten voor de baby :

~ het verminderd darmkrampjes,

~ verbetering van de ademhaling,

~ ontwikkeling van de tastzin, (de huid, ontdekken hun beentjes, armpjes en handjes)

~ groei van de baby, (er zit meer groeihormoon in het bloed bij baby´s die regelmatig gemasseerd worden)

~ het stimuleert de bloedsomloop,

~ goed voor het immuunsysteem, (massage stimuleert een belangrijk 'verdedigingsmechanisme' van het lichaam tegen infecties) 

~ geef ontspanning bij onrust en overstekken,

~ verbeteren van het slaapgedrag  (rustiger en dieper) ,

~ verminderen van huilen,

~ heeft positief effect op de gemoedstoestand, (stimuleert de afgifte van endorfine 'gelukshormoon', brengt het kind in contact met zijn eigen lichaam, geeft vertrouwen en eigenwaarde)

~ ontwikkeling van de couveusebaby s (betere groei),

~ en de allerbelangrijkste misschien wel : creëren van rust.

 

Shantala babymassage is een ontspanningsmassage voor baby’s en peuters. In India wordt deze vorm van massage veelvuldig gebruikt in de dagelijkse verzorging van kindjes. De Franse arts Frederick Leboyer introduceerde na een bezoek aan India deze babymassage in Europa.  Hij zag in India hoe een vrouw (genaamd Shantala) haar baby masseerde.  Diep onder de indruk van deze eenvoudige maar diepzinnige babymassage , maakte hij foto's om de massagetechnieken vast te leggen.  Hij vindt dat aanraken, geliefkoosd en gemasseerd worden net zo noodzakelijk is als voeding.

 

Hier ben ik het dan ook zeker mee eens maar de technieken worden daar wel veel sneller uitgevoerd dan in het westen. In het westen is het doel van de massage, veel meer dan in India, ontspanning. Kinderen in India zijn van nature door de warmte al meer ontspannen en krijgen zij veel minder prikkels dan de baby's die in het westen opgroeien.  

 

De holistische babymassage is een opbouwende massage en bestaat uit langzame ontspannende massagetechnieken. Het is een manier waarmee je jezelf en je kindje tot rust laat komen en heeft o.a. een positief effect op het huil en slaapgedrag, de groei, het immuunsysteem, darmkrampjes en overprikkeling.

 

Babymassage is een natuurlijke en tegelijkertijd bijzondere en fijne manier om de binding te stimuleren, een hechte band op te bouwen tussen baby en ouders, grootouders of andere verzorger.

 

Door middel van babymassage kun je de overgang van buik naar grote mensen wereld verkleinen, door situaties die de baby nog kent vanuit de periode in de buik na te bootsen. Babymassage is een mooie kans om de liefdesband te versterken, het stimuleert en intensiveert de hechting, daarnaast komt het de rust in deze toch al hectische periode ten goede.

 

Ook bij adoptie kan babymassage een fijne manier zijn om de binding te stimuleren. Bij te vroeg geboren baby’s is tedere aanraking zelfs een therapievorm waar het leven van de baby vanaf kan hangen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de overlevingskans van te vroeg geboren baby’s aanzienlijk hoger is als ze regelmatig worden vastgehouden en gestreeld. 

 

Iedere baby vindt het fijn om geknuffeld, aangeraakt en gemasseerd te worden. Babymassage is vooral genieten van een fijn, ontspannend en een heerlijk moment voor de baby en ook voor jou.

 

Samen genieten en ontspannen

Herhaling en vertraging 

Aandacht en verbinding 

Nu, vol overgave in het NU

Tederheid en geborgenheid

Aanraking en communicatie

Liefde en vertrouwen

Anders contact maken 

 

De cursus

De kracht van eenvoud 

 

De lessen worden verzorgt in de Babyspa. Bij Babypraktijk de Molen is er genoeg ruimte om gratis te parkeren. In de Babyspa staan commode's met aankleedkussens en een grote zachte badcape ligt voor jullie klaar. Net zoals de massageolie die je mag gebruiken tijdens de lessen. In de spa is het lekker warm en gezellig maar vooral een rustige sfeer.   

 

Bij binnenkomst vraag ik jullie je jas en schoenen uit te doen. Tassen en maxi-cosi liefs ook op de gang.

 

Wij beginnen met een welkom onder het genot van een kopje thee of koffie met wat lekkers. Wij bespreken hoe het gaat, waar jullie evt. tegen aan lopen en welke massage van toepassing is.

 

Op de commodo kan je hierna je kindje uitkleden en beginnen wij met de babymassage les. Alles gaat in overleg en jou kindje is ten alle tijden onze leidraad. 

 

Babymassage is gemakkelijk te leren en voor iedereen heerlijk om te doen. Tijdens de babymassage leer ik je graag hoe je, je beter afstemt op je kind, signalen gaat oppikken en jouw kindje (weer) helemaal tot rust laat komen, de massage zo eigen te maken dat het een onderdeel van de dagelijkse verzorging gaat worden.

 

Voor baby's vanaf 8 weken tot ongeveer 9 maanden (kruipleeftijd) is de cursus individueel of in groepsverband te volgen. Max 3 volwassenen en 3 babys. 

 

Twijfel je of dat het iets voor jou is,  kan je ook kiezen voor een introductie les.  (zowel individueel als in groepsverband) 

 

Deze les is echt bedoelt om een kijkje te nemen in het één op één zijn momentje met je kindje en een paar massage technieken te ervaren.  Om te ontdekken of dat babymassage iets voor jou is en hoe jou kindje hier op reageert.  

 

Deze les wordt in de Babyspa gegeven en duurt voor individueel max 1 uur en in groepsverband 1 uur met uitloop naar 1,5 uur. 

 

Bij een individuele introductie les is het grote voordeel dat alle aandacht voor jou en je kindje er is. Samen kijken wij naar de behoefte en mogelijkheden en passen ons daar op aan. Er zal voldoende tijd en aandacht zijn om je vragen te stellen over je baby en jezelf.   

 

Een cursusgroep bestaat uit max. 3 personen (moeders of vaders) om zo iedereen voldoende tijd, aandacht en een persoonlijke benadering te geven. In 3 sessies van ongeveer 1 uur (met uitloop naar 1,5 uur) worden alle basis technieken besproken en aangeleerd, volgens een vast patroon in een ontspannen rustige sfeer. 

 

De babymassage wordt geheel afgestemd op jullie wensen en aangepast op de leeftijd van jouw baby.  

 

De cursus polariteitsmassage wordt in principe alleen individueel gegeven en bij voorkeur aan huis in de eigen vertrouwde omgeving. 

 

Polariteitsmassage is een liefdevolle rustgevende aanraking en daardoor een hele positieve manier om contact te hebben met jouw baby. 

 

Het is niet belastend voor de baby en kan altijd gegeven worden. 

 

Het geven van lichamelijk contact, na een vervelende ervaring of als rustgevende handeling voelt voor de baby heel prettig. 

 

Ik leer je de technieken en je zult ervaren dat jouw handen veiligheid en steun geven en dat de baby rustiger wordt als ze jouw handen voelen.

 

De massage is ontspannend. Bevordert de slaap en de ademhaling wordt rustiger. De gezichtsuitdrukking van de baby verandert terwijl je bezig bent met de massage, de spanning veranderd in kalmte en tevredenheid. Door de aanraking van de huid wordt de baby zich bewust van zijn eigen lichaam. Het stimuleert de band tussen jou en je baby. 

 

Vanaf 9 maanden (kruipleeftijd) omdat de baby mobieler wordt, en sneller afgeleid is kan het fijner zijn om i.p.v. deel te nemen aan een groepscursus te kiezen voor een individuele cursus.

 

Bescherming en een gevoel van veiligheid is belangrijk om op een goede manier te ontwikkelen. Ik leer je graag om de vaardigheden, die een veilige hechting tot stand kunnen laten komen, te optimaliseren.

 

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om de cursus bij mij te volgen. Gezellig in een groep, individueel of privé in je eigen vertrouwde omgeving. Passen de aangeboden cursussen niet bij jouw wensen dan mag je altijd contact opnemen om te overleggen.

 

alles even op een rijtje:

~ groepsles duurt 1 uur (uitloop tot 1,5 uur)

~ individuele les kijken wij samen naar de mogelijkheden,

~ koffie, thee met wat lekkers, 

~ massageolie staat klaar om gebruik van te maken tijdens de les, 

~ instructiekaarten waar de massage technieken op staan, 

~ je mag gebruik maken van waterdichte molton hoeslaken,

~ gratis parkeerplaats voor auto's,

~ ik kijk naar wat jouw baby wil, 

~ massage op maat,

~ effecten zijn groot,

~ er wordt geluisterd naar jouw verhaal,  

~ je mag mij altijd appen of mailen tijdens de cursus.