Over Babymassage

 

Babymassage bestaat er in de Shantala vorm en in de Holistische vorm.  Mijn babymassage gaat meer uit van de Holistische vorm.  Deze vorm van masseren gaat volgens een belangrijke manier om contact te maken met je baby.  Wij masseren vanuit jouw intuïtie,  jou gevoel en het luisteren naar jou baby. Hier passen wij dan onze technieken op aan.  

 

Intuïtief masseren is :

 

Luisteren naar de stem die niet hardop praat maar die je van binnen hoort 

 

 

Waarom babymassage :

~ het hartstikke leuk is, 

~ baby`s vinden het heerlijk om gemasseerd te worden, 

~  het geeft baby`s geborgenheid en lichamelijke warmte, 

~  het contact tussen ouders en baby`s intenser te maken, de onderlinge band versterken, 

~  je baby op een andere manier nog beter te begrijpen,

~  goede basis van vertrouwen en ontspanning, 

~  erg nuttig voor baby`s met

         darmkrampjes,

         overstrekken,

         voorkeurshoudingen,

         slaapproblemen,

         en baby`s die onrustig en of veel huilen. 

 

 

De positieve effecten voor de baby :

~ het verminderd darmkrampjes,

~ verbetering van de ademhaling,

~ ontwikkeling van de tastzin, (de huid, ontdekken hun beentjes, armpjes en handjes)

~ groei van de baby, (er zit meer groeihormoon in het bloed bij baby´s die regelmatig gemasseerd worden)

~ het stimuleert de bloedsomloop,

~ goed voor het immuunsysteem, (massage stimuleert een belangrijk 'verdedigingsmechanisme' van het lichaam tegen infecties) 

~ geef ontspanning bij onrust en overstekken,

~ verbeteren van het slaapgedrag  (rustiger en dieper) ,

~ verminderen van huilen,

~ heeft positief effect op de gemoedstoestand, (stimuleert de afgifte van endorfine 'gelukshormoon', brengt het kind in contact met zijn eigen     lichaam, geeft vertrouwen en eigenwaarde)

~ ontwikkeling van de couveusebaby s (betere groei),

~ en de allerbelangrijkste misschien wel : creëren van rust.

 

Shantala babymassage is een ontspanningsmassage voor baby’s en peuters. In India wordt deze vorm van massage veelvuldig gebruikt in de dagelijkse verzorging van kindjes. De Franse arts Frederick Leboyer introduceerde na een bezoek aan India deze babymassage in Europa.  Hij zag in India hoe een vrouw (genaamd Shantala) haar baby masseerde.  Diep onder de indruk van deze eenvoudige maar diepzinnige babymassage , maakte hij foto's om de massagetechnieken vast te leggen.  Hij vindt dat aanraken, geliefkoosd en gemasseerd worden net zo noodzakelijk is als voeding.

 

Hier ben ik het dan ook zeker mee eens maar de technieken worden daar wel veel sneller uitgevoerd dan in het westen. In het westen is het doel van de massage, veel meer dan in India, ontspanning. Kinderen in India zijn van nature door de warmte al meer ontspannen en krijgen zij veel minder prikkels dan de baby's die in het westen opgroeien.  

 

De holistische babymassage is een opbouwende massage en bestaat uit langzame ontspannende massagetechnieken. Het is een manier waarmee je jezelf en je kindje tot rust laat komen en heeft o.a. een positief effect op het huil en slaapgedrag, de groei, het immuunsysteem, darmkrampjes en overprikkeling.

 

Babymassage is een natuurlijke en tegelijkertijd bijzondere en fijne manier om de binding te stimuleren, een hechte band op te bouwen tussen baby en ouders, grootouders of andere verzorger.

 

Door middel van babymassage kun je de overgang van buik naar grote mensen wereld verkleinen, door situaties die de baby nog kent vanuit de periode in de buik na te bootsen. Babymassage is een mooie kans om de liefdesband te versterken, het stimuleert en intensiveert de hechting, daarnaast komt het de rust in deze toch al hectische periode ten goede.

 

Ook bij adoptie kan babymassage een fijne manier zijn om de binding te stimuleren. Bij te vroeg geboren baby’s is tedere aanraking zelfs een therapievorm waar het leven van de baby vanaf kan hangen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de overlevingskans van te vroeg geboren baby’s aanzienlijk hoger is als ze regelmatig worden vastgehouden en gestreeld. 

 

Iedere baby vindt het fijn om geknuffeld, aangeraakt en gemasseerd te worden. Babymassage is vooral genieten van een fijn, ontspannend en een heerlijk moment voor de baby en ook voor jou.

 

Samen genieten en ontspannen

Herhaling en vertraging 

Aandacht en verbinding 

Nu, vol overgave in het NU

Tederheid en geborgenheid

Aanraking en communicatie

Liefde en vertrouwen

Anders contact maken